Strao rijden

Geplaatst op vrijdag 30 december 2016 @ 16:19 , 98 keer bekeken

Straô, stra, strarijden, strao of straorijden is een jaarlijks terugkerende boerenfeestdag op het voormalige eiland Schouwen-Duiveland.

Straorijden wordt alleen in Burgh-Haamstede, Ellemeet, Noordwelle, Renesse, Scharendijke en Serooskerke gedaan. Tijdens het evenement rijden rijkelijk versierde, vooral met bloemen, al dan niet  Zeeuwse paarden voor de eerste maal in het jaar het strand op en de zee in. Al in 1643 werd het gedaan en deed men altijd de eerste maandag voor de vastentijd, ofwel carnaval. Na 1955 werd dit verzet na de eerste zaterdag. De eerste is dan half februari en tot en met eind maart is elke week, 6 weken lang er een te zien in een van de bovenstaande dorpen.

Het Straorijden was en is nog steedse en folkloristisch feest. IN 1643 toen t voor t eerste gemeld werd reden jonge boeren en knechten naar de zee met hun paar op de voeten van de dieren te wassen. Na deze rituele wassing reed men terug naar het dorp om verschillende keren rond het dorp te rijden. Men kreeg dan zo hier en daar een warmmakertje in de vorm van toen nog erg duur alcohol. Een deel van dit gebruik ligt er ook in dat men dacht dat zeewater genezend was voor de wonden van de dieren. Het hielp helpt in elk geval geweldig tegen jeuk en schurft. Tevens zou de Straô ook goed zijn tegen nachtmerries.
Jarenlang ging het zoals het ging. Al kwamen er ook meer herenboeren te wonen en dus kwamen er meer warmbloedpaarden in de stoet in plaats van de trekpaarden. Tegenwoordig moet je dan ook niet gek opkijken als je veel andere paarden tussen de trekpaarden ziet rijden.
Zeeuwen zjin mensen van traditie en dat is ook nog te zien aan hoe men te paard zit bij de straô. Veel paarden werden en worden nog steeds versiert omdat het een feestjes is dat de lenten gaat beginnen en ook rijdzadels zul je als t goed is niet zo veel zien. Dat zadel is geen pré maar ligt vermoedelijk gewoon in t feit dat deze erg duur waren en zijn in aanschaf. In de jaren 30 gingen sommige ruiters met een witte broek. zwarte schoenen en pet te paard, later is t gewoonte geworden al mag je ook mee doen met een normale rijbroek. Bij het ringsteken te paard is het trouwens een deel van het folklore door witte kleding te dragen, zwarten schoen en pet en oranje sjerp. Ook de plaats in de stoet ligt vast. Rij je voor t eerste mee dan moet je achteraan aansluiten, zodat degenen die t vaakst meerijden steeds een stukje verder naar voren worden geschoven. Voorrijders voeren de groep aan al dan met toeters.

Tradidtioneel krijgen de rijdens een warmhoudertjes, een drankje met alcohol aangeboden door dorpsbewoners, verder zijn schroosels te koop, dunnen kruidenkoek en sinaasappels. Toeschouwers zijn dan ook meer dan welkom, hou je echter wel aan de regels zoals parkeren op aangewezen plekken en laat de dieren niet schrikken. De mooiste en veiligste plekjes zijn in de duinen aan t strand of bij de in/uitgang van het dorp.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

AmikaDewi starstarstarstarstar

Geweldige paardenclub. Lekker kletsen over pony's, paarden, rijden. En natuurlijk leuke aanvulling in nieuws, links enz


petradepooh starstarstarstarstar

Dit is een geweldige club voor pony en paardenfans! Eerste was het alleen Amika maar inmiddels hebben meer bekende paarden en ruiters en amazones hier een plaatsje gevonden!


Meer aanbevelingen