Arreslee

Geplaatst op zondag 23 december 2018 @ 20:24 , 196 keer bekeken

Een arrenslee is een slee die getrokken  wordt door een of meer trekdieren zoals paarden of rendieren en die tegenwoordig wordt gebruikt voor t plezier.
De naam komt van narrenslee, een slee van een nar, of wel bellen. De bellen zaten er erop voor de veiilgheid. Men hoorde de sledes niet aan komen als men op de weg liep en dus werden op de tuigen van de paarden bellen gemakt zodat men tijdig in de berm kon springen. Waar de arreslee nu dus voor plezier er is was het eerst noodzaak. Toen de eerste sledes kwamen waren er in de 1500 eeuw waren er barre winters. Als je er dan toch op uit moest als dokter bv dan was t handig op de onverharde wegen toch bij de patien te komen. Het was lang een voertuig voor rijkere mensen. In de 17de en 18de eeuw ontdekten meer mensen de arreslee die een statusstuk werden met veel bling bling. In die tijd werden er vaak versieringen, sjieke houtsoorten  en bellen op aangebracht. 

Tegenwoordig
In de wintersportgebieden kunnen tochten per arrenslee worden gemaakt als toeristische attractie. Dit type sleden, gebruikt voor gezellige tochtjes, wordt in de vakliteratuur een "sociable" genoemd. In amerika zijn de sleden voorzien van 2 glijders en de meeste in Europa met 1 zodat in Amerika de boel beter te besturen is. Met 1 glijder kennen we bv als er schaatskampioenen worden rond gereden op het ijs van Thialf in Hereveen. De Friese ar heet Arretikker en is fraai beschilderd, met een kleine bak waar vaak maar 1 persoon in kan zitten en iemand er nog achter op kan staan. In Friesland worden nog vaak wedstrijden gereden. Als er geen ijs ligt worden de glijders van de sleeën vervangen door glijders met wieletjes zodat men ook zo over de weg kan rijden.

Rijtuigenmuseum
Het Nederlands rijtuigenmuseum in Leek op landgoed Nienoord heeft ook een aantal bijzonder sledes staan die soms in een expositie te zien zijn. Zo was er vorig jaar een expositie met arresledes waaronder oa de diana slede. De Slee werd gemaakt in 1760 en was ooit eigendom van Koning Willem I. De naam kwam van de schildering voorop van Diana de godin van de jacht. Verder is er een dierenselde in de vorm van een gevleugeld zeepaard die decadante Fronsozen in 1700 hadden. Er zijn nog meer arresledes en andere rijtuigen te bewonderen in dit museum. Voor informatie kijk op www.nienoord.nl waar een link staat naar oa het rijtuigenmuseum voor actuele exposities , prijzen en openingstijden en dagen


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

petradepooh starstarstarstarstar

Dit is een geweldige club voor pony en paardenfans! Eerste was het alleen Amika maar inmiddels hebben meer bekende paarden en ruiters en amazones hier een plaatsje gevonden!


AmikaDewi starstarstarstarstar

Geweldige paardenclub. Lekker kletsen over pony's, paarden, rijden. En natuurlijk leuke aanvulling in nieuws, links enz


Meer aanbevelingen