Gouden koets

Geplaatst op zondag 17 april 2016 @ 16:12 , 647 keer bekeken

De bekendste koets in ons land in de Gouden Koets.

De gouden koets is niet van echt massief goud, dat zou veel te zwaar zijn om te trekken voor het 8 span ervoor, maar geeft al aan dat hij ook weer niet echt licht is. Hij is gemaakt van teakhout en wat je ziet aan goud is bladgoud. Hij werd ontworpen door Rijtuigenfabriek Gebroeders Spijkers die hem ook bouwden tussen 1897 en 1898. Het is een zogenaamd berline die zijn oorsprong vind rond 1650 in Berlijn en vrijwel altijd afgelsoten zijn. Als de Koning er in zit staan er dus 8 paarden voor. In alle andere gevallen staan er 6 voor. De beelden en andere versieringen die je er op ziet zijn gemaakt door Atelier Van den Bossche en Crevels, de beschilderingen zijn van Nicolaas van der Waay. Aan beide kanten is ook het rijkswapen te zien. De kroonlijst is versiert met de wapens van de in 1898 provincies van ons land als ook de stad Amsterdam die het rijtuig kado gaf aan Koningin Wilhelmina.  Over de paneelschildering Hulde der Koloniën is trouwens wel wat te doen al langere tijd, omdat het voolgens het Landelijk Platform Slavernijverleden een "verheerlijking van de slavernij en het kolonialisme" zou zijn. Zij zien graag nu de gouden koets wordt gerenoveerd deze panelen vervangen.Historici vinden echter ook dat zij moeten blijven omdat zij een deel van de geschiedenis van Nederland vertegenwoordigen ook als is deze niet fraai te noemen.

De Gouden koets van een kado van de bevolking van Amsterdam aan de toenmalige koning Wilhelmina. HIj was bedoeld als kado voor haar inhuldiging tot koningin op 6 september 1898. Zij wenste echter daarvoor geen kado's omdat het ambt van Koningin nu eenmaal erfbaar is en nam daarom het rijtuig een dag later in ontvangst. De gouden koets staat normaal gesproken in het Koninlijk Staldepartment te Den Haag tussen alle andere rijtuigen van het Koningshuis. Alleen in de tweede oorlog was het wat anders toen de Duitsers de Gouden koets wilden vorderen werd bedacht men een list. Het werd een museaal object waardoor werd verkomen dat het werd ontmanteld. De Gouden koets werd voor t eerste gebruikt op 7 februari 1901, pas 2 jaar nadat Wilhelmina hem had gekregen, en wel voor haar trouwdag met prins Hendrik. Omdat het volk de gouden koets wel vaker wilde zien dan alleen op hoogtij dagen wordt sinds 1903 deze op Prinsjesdag gebruikt voor het staatshoofd. Ook op trouwdagen van de troonopvolgers wordt de gouden koets als vervoer gebruikt.

Momenteel wordt de gouden koets gerenoveerd. Dit gaat ongeveer 4 jaar uren. De Koning gebruikt tot die tijd de Glazen koets. Onder andere de draagriemen, wielen, textiele materialen en de bok worden vervangen of gerepareerd in die tijd.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

petradepooh starstarstarstarstar

Dit is een geweldige club voor pony en paardenfans! Eerste was het alleen Amika maar inmiddels hebben meer bekende paarden en ruiters en amazones hier een plaatsje gevonden!


AmikaDewi starstarstarstarstar

Geweldige paardenclub. Lekker kletsen over pony's, paarden, rijden. En natuurlijk leuke aanvulling in nieuws, links enz


Meer aanbevelingen