Hannoveraan

Geplaatst op woensdag 05 januari 2022 @ 13:21 , 71 keer bekeken

De hannoveraan is een warmbloedpaard uit Duitsland dat zijn oorsprong vind in de provincie Hannover. Na de tweede wereldoorlog werdt dit trouwens onderdeel van deelstaat Nedersaksen. En inderdaad het ras werd naar de provincie vernoemd. Ze zijn enorm populair als spring of dressuur paard maar hebben wel een sterk, over liever gewichtig iemand als ruiter nodig.
In de middeleeuwen hadden de paarden in provincie Hannover cavaleriepaarden die voorvaderen werden van het ras van nu. Er werd gekruist met spaanse en arabische paarden waardoor er een verrassend licht rijras uit kwam. 
Vanaf 1735 is bekend dat de Engelse koning George II die ook keurvorst was van Hannover dit ras officieel ging fokken. Dat deed hij op het landgoed Celle, vlakbij het gelijkenamige stadje. en hier staat nog steeds de offficiele stoeterij. George II ging fokken om goede paarden te verkopen aan de boeren in de buurt  die niet duur waren. Hij fokte echter met andere rassen dan die uit de middeleeuwen. Holsteinters, Andalusiers en Napolitanen kwamen hier te staan die werden gebruikt om uiteindelijk tekomen tot de Hannoveraan. HIer uit ontstond een rijpaard dat tevens op het land kon werken. 
Na de tweede wereldoorlog had de paardenfokkerij in t algemeen een opdonder gehad. Veel stoeterijen moesten stoppen. Deze kwamen allemaal op Landgestut Celle. Maar de aantallen waren dramatisch. Nog maar een kwart van de hengsten leefde nog en 1/10de deel van de merries.
Na de oorlog legde men de foklijnen en eigenschappen aan die stonden voor de goede kwaliteit als sportpaard met een paard waar je een tochtje op rijden maar ook springen en dressuur was belangrijkp net als temperament en een trouw karakter. .Heden ten dagen zijn er van de ruim 3700 merries in 1946  uitgegroeid naar 16000 en daarmee werd Celle de grootste van de wereld. 

Kenmerken
Wie ooit naast een een hannoveraan heeft gestaan weet dat het imposante paarden zijn. De schofthoogdte ligt meestel tussen de 1 meter 60 en 1 meter 75 al  zittern er bij die nog groter zijn! Het hoofd is nogal ruig en een sympathieke uitstraling. De hals en rug zijn lang en gespierd. Ook is het naar verhouding breed. De staart is hoog op het kruis geplant.De meeste zullen vos en bruin zijn van kleur maar ook zwart en schimmel komen voor.
Het innerlijk is attent en leergierig met temperament. Ook is het dier voer het algemeen betrouwbaar. WIe dit ras aanschaft en een echt wil kan dit nagaan door inschrijving in het stamboek en een brandmerk. 
                     De hannoveraan behoort tot de succesvolste dressuur- en springpaarden. Het is een zeer geschikt rij- en sportpaard dat eigenlijk in alle disciplines van de paardensport kan worden gebruikt. Het paard is stevig gebouwd en ook geschikt als koetspaard en of in de mensport


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

AmikaDewi starstarstarstarstar

Geweldige paardenclub. Lekker kletsen over pony's, paarden, rijden. En natuurlijk leuke aanvulling in nieuws, links enz


petradepooh starstarstarstarstar

Dit is een geweldige club voor pony en paardenfans! Eerste was het alleen Amika maar inmiddels hebben meer bekende paarden en ruiters en amazones hier een plaatsje gevonden!


Meer aanbevelingen